Project: Weegbreeflat, Soest.
De wijk Smitsveen is gebouwd in de periode 1967-1972. Het is een typische jaren ’60 wijk. Er zijn herhalingen van bij elkaar geplaatste blokken, van hoogbouw en laagbouw in een rechthoekige structuur. Door de ruim aanwezige open ruimte tussen de gebouwen komt de rechthoekige vorm van de gestapelde woningen tot zijn recht.
De Weegbreeflat aan de Weegbreestraat in Soest heeft een grondige metamorfose ondergaan. De entree is aangepast en groter gemaakt, de trappenhuizen zijn gerenoveerd, de kopgevels zijn opnieuw bekleed, de galerijen zijn opgehoogd en voorzien van nieuwe hekwerken en de installaties in de woningen zijn vernieuwd.
In de kopgevels van de trappenhuizen zijn nieuwe kozijnen en een vliesgevel over de volledige gebouwhoogte aangebracht. De eens zo donkere trappenhuizen, zijn nu een prettige en lichte verkeersruimte. De rest van de kopgevels zijn voorzien van een nieuwe bekleding van keramische tegels. Deze tegels zijn voorzien van een speciale toplaag waardoor ze onder invloed van zonlicht CO2 uit de lucht zuiveren.
De nieuwe entree is flink vergoot om ruimte te maken voor tweezijdig bereikbare postkasten. Hierdoor kon de entree afgesloten worden en is daarmee alleen toegankelijk voor bewoners en bezoekers. In de oude toestand bevonden de postkasten zich in het hoofdtrappenhuis op de verdiepingen, waardoor de entree altijd voor iedereen toegankelijk was. Naast de afsluitbare entree, zorgen de nieuwe transparante puien voor meer licht en zicht in het trappenhuis en dragen hiermee bij aan een sociaal veilige omgeving.
Doordat de galerijen zijn opgehoogd, is de toegankelijkheid sterk verbeterd. De nieuwe transparante hekken zijn hoger dan de oude hekken en tegen de bestaande galerijplaten bevestigd. Hierdoor zijn de galerijen iets breder geworden. Ook de nieuwe hekken bij de balkons zijn hoger, zodat een eventuele ophoging in de toekomst mogelijk is.
Ook de 72 woningen in het gebouw zijn aangepakt. Naast het reguliere onderhoud, zijn de installaties vernieuwd i.c.m. nieuwe ventilatieroosters en er zijn ingrepen in de plattegrond gedaan.
Kijk voor meer foto’s op onze facebookpagina.